sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Amandan sukari

Copyiksi Jaana K. ja linkki mailiin jkvirtuaali[@]gmail.com

Savarna

I. Smeagol on 165 senttinen selle francaisori. Luontteeltaan se on melkein samanlainen, kuin Taru Sormusten Herrasta tuttu kaimansa. Smeagol on siis melkoinen tuuliviiri ja vaatii taitavan käsittelijän, jonk hermot ei petä helposti. Paha tai vaarallinen ori ei kuitenkaan ole. Sillä kisataan kenttäratsastuksessa ja menestys ei ole ollut huonoa. Siitä kiitos Smeagolin kunnianhimoisuudelle.

Ii. Syagrius on erittäin hieno ja reipas tapaus. Hevonen kisaa omistajansa kanssa intermediate I-tasolla ja tulokset ovat olleet oikein mukavia. Suagriuksen liikkeet ovat taivaallisen helpot ja mukavat istua ja se näyttää muiden silmissä liitävän. Oria on käytetty todella paljon jalostukseen ja jälkeläisiä sillä on tällä hetkellä 60 kappaletta.

Iii. Shamrockia on kuvailtu melkoiseksi hapannaamaksi, joka vaatii varman käsittelijän. Orilla on myös pieni pilke silmäkulmassa, joten harmaita hiuksiakin se tempauksillaan aiheuttaa talliporukalle. Hevosella kisataan kouluradoilla GP-tasolla, mutta menestys on ollut vaihtelevaa oikukkaan luonteen takia. Milloin keksitään hypätä kouluaitojen yli ja milloin taas liimataan kaviot maahan. Toki hyviäkin suorituksia orilla on ollut.

Iie. Remorse on estetamma ja sillä kisataan 160 senttisillä radoilla. Hyppytyyliltään tamma on varovainen ja varma hyppääjä, jolta ei kuitenkaan vauhtia sinäsä puutu. Varovaisuus näkyy vain siinä, että kaviot nostetaan melkein mahaa vasten, kun esteen yli mennään. Käsiteltäessä tammamainen ja vaativa tapaus, jonka kanssa kuitenkin pärjää, kun ei pienestä säikähdä.

Ie. Amalthea on aktiivisessa kisauksessa oleva kenttähevonen, joka on täydellinen opetusmestari kokemattomillekin. Sen selkään kun uskaltaa laittaa kenet tahansa vauvasta vaariin, niin varma tapaus tamma on. Amalthea on erittäin rauhallinen ja kuuliainen tapaus, joka rakastaa varsinkin pienten lasten seurassa oloa ja heidän huomiotaan. Tamma käyttäytyy todella varovaisesti pienten ihmisten kanssa ja onkin omiaan myös opetuskäyttöön.

Iei. Theodor on 162 senttinen selleori, jolla kisataan esteitä. Se on hyvin hitaasti syttyvä ja vaatii melkoiset herättelyt, että sen kanssa voi radalle lähteä. Vaikka Theo on melko hidas järjen juoksultaan, se on pärjännyt kuitenkin yllättävän hyvin radoilla, kun se on saatu kunnolla hereille. Ori on käsiteltäessä rento ja rauhallinen kaveri, joka saattaa ihan hyvin nukkua hoitotoimenpiteiden ajan - olkoon kyse eläinlääkäristä, kengittäjästä, hierojasta tai ihan mistä tahansa.

Iee. Anthe on kouluratsu, jonka liikkeet ovat erittäin hienot ja sitä katselee mielellään pitempiäkin aikoja. Tamma ei kuitenkaan ole jokaisen takamuksen alle sopiva hevonen, vaan se osaa olla myös erittäin vaativa tapaus. Jos ratsastaja ei miellytä Anthea, se tasavarmasti jämähtää paikalleen ja ei suostu liikkumaan. Anthen suurin rakkaus on vesi. Se voisi viettää päivät meressä, joessa, järvessä, lammessa tai vaikka pesupaikalla, kunhan vettä vaan tulee päälle - vesisateessakin tamma viihtyy erittäin hyvin.

E. Mistress on melko rauhaton tapaus ja sellainen yhden ihmisen hevonen. Tamma on hitaasti lämpiävää sorttia, mutta toimiva ratsu kuitenkin. Sillä kisataan esteillä ja yleensä verkka-alueen esterata riittää herättelemään tamman tarpeeksi hyvin itse suoritusta varten. Mistress on käsiteltäessä hieman äkäinen ja uhitteleva, mutta ikinä se ei ole ihmistä satuttanut.

Ei. Morbid Mind on suurisydäminen ori, joka myös omistaa ison egon. Se rakastaa kaikkia ympärillä oleviaan ihmisiä ja eläimiä, paitsi muita oreja. Muiden orien kohdalla astuu esiin Morbid Mindin iso ego ja silloin saa silmille hyppivä ori hävitä suosiolla paikalta. Senpä takia hevonen pidetään mahdollisimman kaukana muista oreista, jotka saattaisivat aloittaa uhittelun.

Eii. Bernard oli eloisa ja helppo käsiteltävä. Estehevosena ei niin pätevä peli etupainotteisuuden takia, joka aiheutti sitten puomien kolisemisen ja tippumisen. Käsiteltäessä Bernard oli oiken kullanmuru. Se kökötti paikallaan vaikka maailman tappiin asti, vaikka se olisi jätetty käytävälle seisomaan ilman päitsiä tai mitään. Oria pystyi hoitamaan niin pienet, kuin isotkin ja maastoonkin sen kanssa pystyi lähtemään kuka vain. Eloisuus näkyi Bernardin liikkeissä, jotka olivat myös elastiset ja mukavat.

Eie. Magnola oli kenttäratsu, joka jouduttiin lopettamaan 15-vuotiaana ähkyn takia. Tamma oli erittäin taitava karkulainen ja kerran se pääsi kauralaarin luokse, kun joku sen oli unohtanut lukita ja lopputulos oli selvä. Luonteeltaan Magnola oli todellakin viekas ja järkähtämätön, kun se jotain päätti. Jos tamma päätti lopettaa työn teon, niin niin siinä yleensä kävikin. Harvoin sen päätöksiä pystyi kukaan muutamaan. Kenttäkisoissa se kuitenkin antoi itsestään kaiken.

Ee. Number One on ironista kyllä melko laiska tapaus, jolta kuitenkin taitoja löytyy kouluradoilla. Se ei vaan millään viitsisi näyttää niitä ja sen kanssa saa oikeasti tehdä töitä, että se suostuu toimimaan kuten pitää. Kisa-aamuna monesti näkyi hoitaja ratsastamassa tammaa, jotta se saataisiin kisoja varten hereille ja toimimaan kunnolla. Käsiteltäessä myös laiska ja taluttaessa vielä laiskempi. Monesti talliporukka kuittaileekin tamman taluttajalle, että tuovat välille ruokaa seuraavana päivänä, tai että nähdään kahden viikon päästä.

Eei. Nasty Norbit on oikein komea ori, joka myös loistaa kisaradoilla. Orilla siis kisataan estekisoissa 150-160 luokkia. Nasty Norbit rakastaa huomiota yli kaiken ja sen myös huomaa monesti kisoissakin. Se huutelee minkä ehtii, mutta suorituksen tullessa eteen keskittyy täydellisesti rataan, josta selviää yleensä puhtaasti. Käsiteltäessä hiukan vaativa, mutta toimeen sen kanssa kuitenkin tulee melkein jokainen.

Eee. Beat It oli 163 senttinen selle francais tamma, joka ei niin ihmeellinen tapaus ollut. Suku tammalla oli kyllä hyvä ja siksi sitä taidettiin pääasiassa käyttää jalostukseen. Luonteeltaan se oli tasapaksu ja huhujen mukaan tylsä hevonen, joka ei myöskään liikkeillään tai taidoillaan oikein ketään lumonnut. Tamman varsat kuitenkin olivat suuremmaksi osaksi mukavan rauhallisia ja helppoja tapauksia ainakin jossakin mielessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti