maanantai 14. marraskuuta 2016

Sussun valmennukset

Tappurainen
Tänään päätettiin Sussun ja Takun kanssa tehdä suhteellisen simppeliä harjoitusta, jossa ori ei kuitenkaan saanut painella täysiä. Kasasin pituushalkaisijalle ensin innarin, siitä yhden laukka-askeleen päähän okserin ja okserista edettiin yhdellä laukka-askeleella taas innarille. Esteitä kasatessa Sussu lämmitteli ratsunsa ja sen jälkeen alettiin ottaa ensimmäisiä hyppyjä.
Aloitettiin ensin pelkällä okserilla, jotta ratsukko sai taas hieman tuntumaa esteillä ennen, kuin lisättäisiin kaikki esteet mukaan. Muutaman esteen korotuksen ja onnistuneiden hyppyjen jälkeen nostin innaritkin mukaan. Sussu sai sovitettua Takun hyvin esteiden väliin ja sovittiin, että otetaan vielä lopuksi maksimikorkeudella muutamat hypyt, tosin innarit muutettaisiin pelkiksi pystyiksi.
Viimeisetkin hypyt onnistuivat oikein loistavasti, joten käskin Sussun taputtaa hevostaan ja aloittaa loppuverkat.

Sarastus
Takun jälkeen Sussulle tuotiin Sara, joten jatkettiin edelleen esteiden merkeissä. Tosin tällä kertaa treenattaisiinkin rataa. Rakensin tallityöntekijän kanssa nopeasti radan sillä välin maneesiin, kun Sussu lämmitteli Saraa. Ratsukon yhteistyö näytti oikein mukavalta ja pian päästiinkin aloittamaan hypyt.
Käskin antaa hieman lisää ohjaa tammalle, jolloin se olisi hieman rennompi ja ei olisi kaula aivan rullalla. Sara rentoutui kivasti ja hyppäsi oikein mukavasti. Pari huolimattomuusvirhettä tuli hyppyjen aikana, mutta korkeammilla esteillä nekin jäi pois. Sussu ratsasti hevostaan pehmeästi ja näytti siltä, että molemmat nautti hommasta äärimmäisen paljon.
Ratsukon suoritukset olivat tasaisen hyviä ja tällaista ratsukkoa oli miellyttävä valmentaa! Varsinkin, kun ohjeet meni perille ongelmitta ja jos jotain ei ymmärretty, niin ratsastaja pyysi selvennystä asiaan.

Staffan
Piaffea, passagea ja laukanvaihtoja. Toki aluksi Sussu sai läpiratsastaa hevosensa ihan rauhassa ja kommentoin aina väliin, jos oli jotain, mitä voisi tehdä eri tavalla. Fansu oli aluksi todellakin hieman varovainen, joten käskin kannustaa sitä etenemään reippaammin kaikissa askellajeissa. Neuvoin myös Sussua antamaan ihan vähän lisää ohjaa, koska ori jännittämään niskansa erittäin korkealle. Pikkuhiljaa Fansu rentoutui ja oli paljon rohkeampi ja letkeämpi, joten päästiin aloittamaan nuo kolme alussa mainittua liikettä. Ori vastasi reippaasti ratsastajansa apuihin ja vaihdot onnistuivat erittäin kivasti. Aluksi toki vaihdot tehdiin pidemmällä välillä, mutta ratsukko teki vaihtoja joka askeleella. Välillä käskin antaa Fansun laukata ihan vain urallakin, koska ikinä ei kannattanut liian kauaa hinkata samaa asiaa.
Passage ja piaffekin onnistuivat oikein näppärästi, kuten myös vaihdot näiden välillä. Muutamien onnistuneiden suoritusten jälkeen otettiin vielä parit laukanvaihdot loppuun ja annoin luvan aloitella loppuverkat.

Pirunkorven Luovi
Luovi ja Sussu saisi käydä tänään läpi oikeastaan kaikkia liikkeitä, joita vaadittiin vaativassa B:ssä, eli käytännössä harjoiteltiin yhtä kouluohjelmista. Sanoin, että tänään pyrkisin olemaan mahdollisimman hiljaa ja korjaisin vain silloin, jos ratsastaja itse ei huomaisi. Toki ohjasin ratsastusta sen verran, että kerroin aina seuraavan liikkeen.
Alkulämmittelyt oli jo hoidettu, joten aloitettiin heti. Toki aluksi kootussa laukassa tervehdykseen ja siitä harjoitusravissa eteenpäin. Huikkailin liikkeitä sitä mukaa, kun edellinen lähestyi loppuaan ja Sussun ratsastus oli oikein hyvän näköistä. Käskin kuitenkin avata polvea hieman ja rentouttaa käsiä. Ratsastajalla oli sama ongelma kuin minulla harteidensa kanssa, eli hän jännitti niitä melkoisesti välillä. Ohjelma saatiin käytyä läpi ja kysyin, oliko Sussu huomannut jotain, mikä oli jäänyt korjaamatta. Ratsastaja mainitsi, että siirtymiset olivat hieman puolivillaisia, joten otettiin vielä valmennuksen loppupuolella muutamia siirtymisiä, jotta saatiin ne teräväksi ja hyvännäköiseksi.

Mixed Snowbear

Olin rakennellut maneesiin jälleen kerran esteradan. Tällä kertaa olin ottanut mallia Power Cupin aluekarsinnan uusintaradasta. Sussu lämmitteli ensin ratsunsa sileällä, jonka jälkeen otettiin pari kertaa lämmittelyhyppyjä ennen tositoimiin ryhtymistä.
Ratsukko suoriutui mukavasti jo matalilla esteillä, joten korottelin esteitä pikkuhiljaa kohti maksimikorkeutta. Mitä enemmän korkeutta tuli lisää, sitä enemmän Berry panosti hyppyihin. Sussu pysyi erinomaisesti hyppyjen mukana, paitsi kerran, kun ratsastaja pääsi maistelemaan maneesin hiekkaa tamman kieltäessä esteelle. Nopeasti oli kuitenkin hevonen kiinni ja ratsastaja takaisin selässä ja eikun uusiksi. Tällä kertaa käskin näpäyttää raipalla juuri ennen estettä, jotta Berry menisi yli ja niinhän se menikin! Otetiin vielä muutaman kerran uusiksi rata maksimikorkeudella ja sitten saikin ratsukko aloittaa loppuverryttelyt.
Hypyt onnistuivat erinomaisesti. Sussu oli jämäkkä, mutta pehmeä ratsastaja, jolla ei ollut mitään ongelmaa pysyä hypyissä mukana isoillakaan korkeuksilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti