lauantai 28. lokakuuta 2017

Susiraja - este- ja valjakkovalmennus

Fiktion Kalmia ”Kaali” – estevalmennus
Olin saapunut tallille hieman ajoissa ja huomasin kentän olevan tyhjä, joten suuntasin suoraan sinne ja aloitin radan rakentamisen.
Ensimmäisenä laitoin suoralle linjalle, pitkän sivun sisäpuolelle kaksi pystyä, joilta oli tarkoitus mennä kohti lyhyttä sivua ja ennen kulmaa kääntyä suhteellisen tiukasti vasemmalle okserille, mistä jatkettiin loivasti oikealle kaartaen ensimmäiselle sarjalle. Sarjan ensimmäinen este oli pysty ja toinen okseri. Okserin jälkeen ratsastettiin lyhyelle sivulle ja kulman jälkeen koko rata leikkaa-uralla oli ensin alkupäässä pysty, jonka alla vesimatto ja loppupäässä ihan simppeli pysty.
Pystyltä kaarrettiin vasemmalle ja sieltä löytyi toisen pitkän sivun sisäpuolelta toinen sarja, jossa ensimmäinen osa oli okseri ja toinen pysty. Tämän jälkeen vielä pikkumutka lyhyellä sivulla, josta puolesta välistä kaartaen vasemmalle pystyn yli pitkälle sivulle ja sieltä viimeisen pystyn yli.

Radan rakentamisen aikana ratsukkokin oli saapunut kentälle ja oli juuri alkuverryttelyjen loppupuolella. Ratsastaja kertoili tammasta jonkun verran, minkä keskittymiseltään ehti ja käskin heitä aloittaa hyppäämisen. Ensin laitoin ratsukon hyppäämään rataa osissa ja katsoin samalla ratsukon työskentelyä.
”Anna sille vähän enemmän tilaa hypätä, niin se pääsee vähän paremmin venymään siinä okserilla”, huikkasin. Toisella kerralla ratsastaja uskalsi antaa vähän enemmän ohjaa tammalle, jolloin se venyi esteen yli erinomaisesti käyttäen selkäänsä juuri oikein.

Käytiin vielä kertaalleen läpi esteiden järjestys, jonka jälkeen ratsukko alkoi hyppäämään rataa kokonaisena. Nyt kun tamma sai tarpeeksi tilaa hyppyihinsä ja ratsastaja ei yrittänyt liikaa sitä jarrutella, kaikki sujui oikein kivasti. Pari puomia tuli vielä alas, kun ratsastaja meinasi hieman jäädä hypyissä jälkeen, mutta pienellä parilla ponnistuspuomilla sekin saatiin ratkaistua.
Vesiesteelläkin Kaali hyppäsi reippaasti ja siitä huomasi, kuinka se rakasti hyppäämistä! Ratsastajakin toimi tamman kanssa hyvin yhteen varsinkin sen jälkeen, kun saatiin turha rajoittaminen pois. Rata sujui loppuvaiheessa todella hyvin ja useamman onnistuneen suorituksen jälkeen ratsukko aloitti loppuverkat.

Fiktion Kalmia ”Kaali” – valjakkovalmennus
Toissa päivänä valmensin Kaalia esteiden muodossa, mutta tänään oli tarkoitus vaihtaa lajia ja treenata hieman valjakkoajoa. Kaali ilmestyi kärryineen ja ohjastajineen kentälle ja ohjastaja kertoi heidän käyneen maastossa lämmittelemässä, joten päästiin saman tien hommiin. Toki ensin täytyi tehdä pieni tehtävärata, joten hain kartioita ja tein niistä seitsemän porttia kentälle.

Aloitimme ensin käynnissä, jolloin valjakko sai tuntumaa tehtäviin ja ohjastajakin pystyi katsomaan sopivat tiet heille.  Hieman muokkasin vielä porttien leveyttä, jotta tehtävä ei aluksi olisi niin vaikea. Käynnissä valjakko suoriutui hyvin, joten päätettiin melko nopeasti siirtyä raviin.
Ravissakin valjakko suoriutui tehtävästä hyvin, joten päädyimme hieman kaventamaan portteja, jolloin saataisiin haastetta tehtävään.


Päätin vielä lisätä porttien lisäksi puomeista tehtyjä kulmatehtäviä, jotta ei homma kävisi aivan tylsäksi. Aluksi meinasi mennä käännökset huti ja kulmatehtävät vaativat useamman toiston, että ne saatiin sujumaan. Toki groomia ei tällä hetkellä ollut matkassa, mutta silti niistä selvittiin loppujen lopuksi hyvin. Kaali kuunteli ohjastajaansa erinomaisesti ja raviosuuden loppua kohden tehtävät alkoivat sujua koko ajan paremmin ja paremmin. Toki aiemmin sattui muutama kartion yliajo, mutta kukaan ei ole täydellinen!

Lopuksi valjakko halusi vielä suorittaa radan ilman kulmatehtäviä laukassa, joten ei kun hommiin! Aluksi Kaali meinasi olla vähän turhan vauhdikas, jonka takia kartiot ottivat osumaa, mutta ohjastaja sai kuitenkin hevosen hallintaansa ja kuunteli erittäin hyvin ohjeitani, jolloin saatiin osumat nollaan. Laukkaa varten olin toki leventänyt portit, jotta tehtävä ei olisi liian haastava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti