perjantai 18. huhtikuuta 2014

Gatinhan valmennukset

Ataque de Gueixa

Ensimmäistä kertaa elämässäni lupauduin valmentamaan ratsukkoa maastoesteillä. Saavuin tallin pihaan hevoseni kanssa, jonka olin ottanut mukaan, että minulla olisi helpompi kulkea valmennettavan ratsukon mukana. Gatinha kertoi lämmitelleensä ratsunsa valmiiksi jo kentällä ja suuntasimme heti läheiselle pellolle, missä maastoesteitä oli. Katselin hetken rataa ja ilmoitin suunnitelman. Rata menisi kokonaisuudessaan näin, eli aloitettaisiin rengasesteellä, jolla oli korkeutta 80 senttiä ja suuntaisi sen jälkeen risuesteelle ja risuaita, sekä siitä eteenpäin tulisi olemaan metriä. Risuesteen jälkeen suunnattaisiin banketille, josta olisi sitten alashyppy veteen ja vedessä vielä tukki.

Aluksi kuitenkin laitoin ratsukon hyppäämään rengasestettä kahdeksikkona ja laukan tulisi vaihtua esteen päällä. Gatinha hallitsi poninsa hyvin jo alusta asti ja Geishakin vaikutti melkoiselta luottoponilta, joka ei varmasti kämmäile kummempia tai näe niitä pieniä vihreitä miehiä, mitä monet näkee. Muutamat hypyt otettiin rengasesteellä ja sen jälkeen yhdistettiin risueste hommaan, sekä unohdettiin kaheksikko, eli käytännössä ns. ympyränä hypättiin näitä kahta. Geisha sinkaisi todella helpon näköisesti risukon yli ja käskin kehua ponia. Tätäkin toistettiin muutama kerta ja sitten otettiinkin kaikki mukaan.

Geisha oli erittäin reipas, joten käskin hieman hidastaa sitä, ettei ihan päätä pahkaa painelstaisi menemään. Ratsukko hyppäsi radan kerta toisensa jälkeen ja en yksinkertaisesti löytänyt mitään muuta huomautettavaa heille, kuin Gatinhan kädet. Myötääminen esteillä jäi välillä vähän liian lyhyeksi, jolloin hieman roikuttiin ponin suussa, mutta ei kuitenkaan mitenkään liian kovaa.
Kaiken kaikkiaan mukava valmennus ja mukavat valmennettavat. Gatinha ratsasti Geishaa johdonmukaisesti, eikä jättänyt mitään arvailun varaan ja poni toimi erittäin hyvin.

********

Passinho do Volante

Gatinha ja Assi olivat maneesissa, kun sinne saacuin ja aloittelivat juuri alkulämmittelyjä. Seurailin ratsukkoa ja heidän yhteistyötään, mikä näytti toimivan hyvin. Ainut vaan, että Assin mielestä osa lämmittelytehtävistä oli ilmeisesti tylsiä ja päätä piti viskoa hieman mielenosoitukseksi. Orin liikkeet kuitenkin näyttivät todella hyviltä ja lennokkailta, sekä Gatinhan ratsastus vaivattomalta ja helpolta.

Aloitimme valmennuksen laukanvaihdoilla, joita piti tulla yhdeksän vaihtoa peräkkäin. Gatinhan avut olivat huomaamattomia ja hevonen vaihtoi laukan nopeasti ja kyselemättä. Lisäsimme pikkuhiljaa vaihtojen määrää ja pääsimmepä viiteentoista asti, kun totesin, että parempi vaihtaa tehtävää, koska Assi alkoi taas osoittaa turhautumisen merkkejä.
Käskin Gatinhaa ottamaan aluksi passagen ja siirtymään sen kautta piaffeen. Avut olivat taas huomaamattomia ja ori reagoi niinkuin kuuluikin. Erittäin hyvin ratsun liitovaihe säilyi piaffessa, sekä etujalkojen askellus oli korkeaa kuten pitääkin.
Ratsukko on kaikenkaikkiaan erittäin toimiva yhdistelmä ja Gatinha on täysin oikea ihminen Assin selkään. Valmennuksessa ei mitään pahaa sanottavaa jäänyt, eikä oikeastaan kehitettävääkään.

******

Triad JDB

Kentällä minua odotti Gatinha ruunivoikon poninsa kanssa. Oltiin jo etukäteen keskusteltu ponista ja olin suunnitellut valmiiksi jo radankin ennen tallille saapumista. Ratsukko lämmitteli sillä välin, kun minä rakentelin rataa.
Rata hypättäisiin kahdeksikkona, jonka ensimmäisessä kaarteessa on pysty, risteyskohdassa ristikko, toisessa kaarteessa portti ja ympyröiden keskellä okserit. Esteet hypättäisiin seuraavassa järjestyksessä: pysty, ristikko, pysty, ristikko, okseri, ristikko ja okseri.

Käskin Gatinhaa ottamaan oikean kierroksen ja suuntaamaan ensimmäiselle pystylle, josta ratsukko kuitenkin sinkaisi ohi. Käskin ottamaan esteen uudestaan ja nyt siitä päästiin yli ihan hyvällä tyylillä. Vauhtia kuitenkin Gatinhan pitäisi antaa ponille lisää seuraavalle esteelle. Ristikolla ratsukolla oli vauhtia tarpeeksi ja siitä selvittiin ilman sen suurempia ongelmia. Seuraava pystykin sujui ihan mukavasti, mutta Triadilla oli ilmeisesti tänään hieman laiskahko päivä ja alastulo päätyi pienen kompurointiin. Eikun eteenpäin vain! Ristikolla ratsukko ajautui taas hieman liian vasempaan reunaan, mutta hyppäsi kuitenkin kolisematta yli. Oksereilla ruunivoikko venyi oikein näppärästi ja parin hyppykerran jälkeen korotin esteitä.

Korotetulla radalla poniin tuli hieman lisää vauhta ja nyt ei kompuroitu kertaakaan. Taas muutama onnistunut hyppy ja korotus. Tällä samalla tyylillä edettiin valmennuksen loppuun asti, kunnes estekorkeus oli ponin maksimissa. Vaikka käännökset olivat osittain tiukkoja, ratsukko suoriutui radasta hyvin ja ilman kompurointia, joten Triadkin oli saatu heräteltyä kunnolla esteille.

Ainut mitä ratsukon tulee tosissaan treenata, niin vauhti ja oikea hyppykohta, koska Triad tosiaan näytti ajautuvan vasemmalle, mutta senkin Gatinha osasi korjata ihan hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti