tiistai 27. toukokuuta 2014

Gatinha sukari

i. Jornal O Rerato on rautias ori, jolla on kisattu niin koulua, kuin esteitä. Kouluradoilla ori tosin on menestynyt hieman paremmin, kuin esteillä. Jornal on myös suosittu siitosori sen rakenteen ja hyvän luonteen puolesta. Ori nimittäin on kaikkien kaveri, eikä ikinä ole tehnyt pahaa kärpäsellekään. Sen selkään uskaltaa laittaa vaikka taaperon ja rautias vain kävelee rauhallisesti eteenpäin - saattaapa se olla erityisen varovainenkin. Jälkeläisiä Jornalilla on reilu 40 kappaletta, joista suurin osa on painottunut koulupuolelle, mutta muutama estehevonenkin joukosta löytyy.

ii. Barão de Piraí on melko temperamentinen tapaus ja sitä ei kenen tahansa käsiin luovuteta. Oria kokeiltiin aikasemmin ratsastuskouluhevosena, mutta tulisen luonteensa takia soveltuu ainoastaan yhden ihmisen hevoseksi. Ruunikolta löytyy ponnua todella korkealle esteillä, mutta myös korkean koulun liikkeet onnistuvat ongelmitta. Jälkeläisiä Barãolla on tällä hetkellä 20 kappaletta.

iii. Cisgueiro Ó, eli tutummin Cisco oli omistajansa silmäterä. Se palkittiin elämänsä aikana ensimmäisellä palkinnolla kantakirjassa ja tulipa siitä myös muotovaliokin. Cisco lumosi kaikki täysin mustalla ulkonäöllään ilman ainuttakaan merkkiä. Hevonen näytti äärettömän pelottavalta, mutta luonteeltaan se oli täysi pehmo.

iie. Sahashara III oli harrastehevonen, joka ei rankkaa käyttöä kestänyt varsana tapahtuneen onnettomuuden takia. Hyvä siitostamma ja emä se kuitenkin oli, niin luonteen kuin suvunkin puolesta. Shara huolehti varsoistaan viimeisen päälle ja olikin melkoisen suojelevainen varsojaan kohtaan. Jälkeläisiä punarautiaalle tammalle kertyi 7 kappaletta.

ie. Brenda de Faria oli reipas ja kiltti tamma, joka kuitenkin menehtyi Jornalin varsomisessa. Brendalla kisattiin kouluradoilla hyvin tuloksin ja tamman liikkeet olivat pehmeät ja helpot istua, sekä kauniin näköiset. Se jaksoi keskittyä vaikka kolme tuntia putkeen yhden ja saman asian toistamiseen, koska se rakasti työntekoa yli kaiken.

iei. Brent Walter, eli tutummin Brent oli ruunikko 175 senttinen ori, jolta ei luonnetta puuttunut. Kunnolla se kyllä myös osasi olla, mutta tuntemattomia ihmisiä testasi minkä ehti. Kurinpalautuksen ori ansaitsi melko useasti pelleillessään liikaa ja sen jälkeen se toimikin oikein mukavasti. Brent ehti jättää jälkeensä 15 kappaletta jälkeläisiä.

iee. Lobatade Faria periytti varsoilleen erittäin hyviä liikkeitään ja kaunista rakennetta. Luonteenkin varsat suurimmaksi osaksi saivat. Loba toimi pääasiassa ratsastuskoulun kokeneimmilla kouluratsastajilla, joten jälkeläisiä tammalle ei hommattu kuin kolme kappaletta.

e. Beija-pé KN on luonteeltaan vaikea ja erittäin tammamainen. Se hyväksyy harvat ihmiset rinnalleen ja muille käyttäytyy hankalasti ja välillä melko vaarallisestikin. Omien ihmisten kanssa tamma on kuitenkin käsiteltävissä, kunhan osaa tietyissä toimenpiteissä varoa, kuten satulavyötä kiristäessä. Ratsuna kuitenkin toimiva peli, jos ei kiima satu kohdalle. Kiiman ollessa päällä temppuilee varmasti. Jälkeläisiä tammalla ei ole kuin kaksi kappaletta.

ei. Chatenod Zeller on ruunikko ori, jota kaikki rakastavat. Luonteeltaan ori on oikea hurmuri ja oikea herkkusuu. Jos Node ei tule portilla vastaan tai pääsee karkaamaan, niin herkku käteen ja hevonen on salamana paikalla. Ratsuna kuuliainen ja tekee kaikkensa miellyttääkseen ratsastajaa (ja saadakseen mahdollisimman paljon herkkuja). Jälkeläisiä ruunikolla on 13 kappaletta.

eii. Luíso de Lázaro oli tasainen ja varma kaveri, joka toimi erään juniorin opetusratsuna esteillä. Tulokset radoilta vaihtelivat melkoisesti, mutta yleisesti ottaen pätevä ja reipas hevonen, jonka kanssa on ollut varmasti ilo toimia. Jälkeläisiä orilla on seitsemisen kappaletta.

eie. Chacra's Grita oli omistajansa puskapollena, jolla teetettiin muutama varsa omaksi ja muiden iloksi. Gritalla käytiin parit näyttelyt ja koulukisat, joista tulokset olivat ihan hyvät, muttei kovin kummoiset kuitenkaan. Luonteeltaan tamma oli tasapaksu ja yllätyksetön tapaus, eikä se tarjonnut minkäänlaisia haasteita edes varsana omistajalleen.

ee. Xiamen KN on kimo tamma, jolla kisataan aktiivisesti koulua. Tulokset vaihtelevat aikakauden mukaan - kiimakaudella tamma kiukuttelee melkoisesti, mutta normaalilla kaudella se on erittäin toimiva ja hienon näköinen peli. Xiamen on käsiteltäessä helpohko, mutta kiinni se pitää aina laittaa, kun hoidetaan. Muuten tamma saattaa lähteä tutkimaan omiaan pitkin tallia. Jälkeläisiä tammalla on kuusi kappaletta.

eei. Hollenstein oli kaikkien rakastama ori, jonka käytös oli erittäin mallikasta. Orilla kisattiin kouluradoilla ja rautias pärjäsikin menestyksekkäästi radoilla. Sen takia sitä myös tahdottiin käyttää jalostukseen erittäin paljon ja orilta löytyy jälkeläisiä 60 kappaletta.

eee. Teieira KN, eli tutummin Eira oli maastoesteratsu, jolta ei vauhtia puuttunut. Eira oli ratsuna innokas ja erittäin yhteistyöhaluinen, joten se oli unelmaratsu esteille. Käsiteltäessä se myös oli helppo, vaikka vähän turhan innokas silloinkin. Jälkeläisiä tammalta jäi jälkeen kymmenen kappaletta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti