maanantai 25. syyskuuta 2017

Susiraja & Savusurmia - koulu- & estevalmennus

Savusurmia ”Suukko” kouluvalmennus
Kapun valmennuksen jälkeen oli sovittu vielä toinen valmennus, joten ratsastajalle tuotiin uusi hevonen alle, jonka kanssa hän aloitti alkuverryttelyt heti ja päätin, että ratsukko tekisi samaa tehtävää, kuin edellisessäkin valmennuksessa Kapun kanssa.

Eli tehtävähän meni näin: Aloitettiin kulman jälkeen tekemään suhteellisen loivaa väistöä urasta noin kolmen metrin päähän tötsää kohti. Heti tötsän kohdalta aloitettaisiin 10 metrin voltti ja siitä jatkettaisiin viisi metriä avotaivutuksessa, jonka jälkeen sitten palattaisiin uralle jälleen loivassa väistössä. Tämä tehtäisiin sitten kaikissa askellajeissa, jos ja kun ratsukko siihen kykenee.

Tällä kertaa ratsukko teki hieman lyhyemmät verryttelyt ja aloitti tehtävän suorittamisen oikeastaan heti, kun ratsastaja oli käynyt kaikki askellajit hevosen kanssa läpi. Suukko aloitti väistöissä erinomaisesti, mutta voltilla meinasi kaatua sisälle päin. Käskin ratsastajan jälleen kerran katsomaan vasemmalle ja taivuttamaan hevostakin vasemmalle.
”Taivuta oikeelle seuraavalla kierroksella. Jos se alkaa taas kaatumaan, niin käännä taivutus vasemmalle”, sanoin ja seurasin ratsukon menoa.

Käynnissä tehtävä sujui erinomaisesti ja ratsukko saatiin ympyrälläkin tasapainoiseksi, joten käskin heidän siirtyä raviin. Ravissakin tehtävä sujui hyvin, mutta avotaivutuksessa jouduttiin vähän tekemään töitä, että etuosa saatiin omalle paikalleen. Ratsastaja kuitenkin korjasi hevostaan hyvin ja tehtäväkin alkoi sujumaan ongelmitta.

Laukassa Suukko meinasi olla turhan pitkänä ja tämän vuoksi kääntyminen ympyrälle meinasi venähtää, joten käskin ratsastajaa lyhentämään laukkaa. Oikeastaan kaikki muu sujui laukassa paremmin, kuin ravissa. Hevonen kuunteli ratsastajaansa ja ratsastajan avut olivat pehmeitä, eikä avut jääneet missään vaiheessa ns. junnaamaan.


Savusurmia ”Suukko” estevalmennus
Tänään oli sitten vuorossa jälleen Suukko ratsastajineen, mutta lajina esteet. Ratsukko lämmitteli omatoimisesti sileällä, sillä välin kun minä rakensin ratsukolle sopivaa rataa. Koska olin kuullut Suukolla olevan hieman ongelmia etäisyyksien kanssa, laitoin jokaisen esteen eteen maapuomin helpottamaan hyppypaikan löytämistä.

Kentälle rakentui kahdeksan estettä, joista kahdesta tekisin sarjaesteen. Radan ensimmäisen esteen virkaa toimitti ihan perus simppeli pysty, jonka jälkeen kaarrettiin oikealle okseria kohti. Okserin jälkeen tulikin sitten pysty, jolta suunnattiin kohti kentän toista pitkää sivua ja uralta löytyi toinen okseri. Okserilta suunta oli kohti lyhyen sivun alkua ja siitä vasemmalle, kunnes ratsukon tuli kaartaa hieman kulman jälkeen oikealle kohti sarjaa. Sarja rakentui kahdesta pystystä ja näiden väliin jäi yksi laukka-askel. Kuudes este olikin hieman erikoisempi este, nimittäin kolmipuominen viuhka, jonka jälkeen jatkettiin vielä viimeiselle okserille.

Lämmittelyt oli hoidettu, joten ratsukko otti muutamat lämmittelyhypyt ja viuhkaakin kokeiltiin. Kaikista tamma suoriutui hyvin, vaikka viuhka meinasi ensin vähän jännittää. Suukko kuitenkin eteni tasaista tahtia ja ratsastaja osasi tukea tammaa juuri oikeissa kohdissa.

Välillä meinasi lähestymiset mennä turhan lähelle, mutta maapuomit selvästi auttoivat hevosta hahmottamaan asiat paremmin ja Suukko kuunteli erinomaisesti ratsastajansa merkkejä milloin täytyi lähteä hyppyyn. Kukaan meistä ei ole täydellinen, joten virheitä sattuu parhaimmillekin.


Olimme aloittaneet suhteellisen matalilta esteiltä, mutta korotin puomeja sopivin väliajoin. Aina sitä mukaa, kun Suukon lähestymiset paranivat. Ratsukon yhteistyö oli hyvää ja näytti, että Suukkokin sai aika ajoin tietynlaista varmuutta etäisyyksien suhteen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti